• Sinds het begin van seizoen 2023-2024 proberen we de planning van de scheidsrechters zo vroeg en volledig mogelijk op te maken, zodat iedereen daar rekening mee kan houden in de agenda. De vraag vanuit de club daarbij is dat iedereen vanaf de U14 ongeveer 1 wedstrijdje (in uitzonderlijke gevallen 2) zou fluiten per seizoenshelft.

  We begrijpen dat dit een extra inzet vraagt van de spelers (en ook de ouders), maar we zijn er wel van overtuigd dat dit een meerwaarde kan zijn, zowel voor spelers als voor de club. De redenen die wij hiervoor zien zijn de volgende:

  - Versterking van het clubgevoel. Jongere spelers kijken erg op naar spelers uit de oudere ploegen. Als je als oudere speler dus een wedstrijdje fluit bij jongere spelers, versterkt dat de band tussen jongere en oudere teams, wat de samenhang binnen de club mee kan verbeteren.

  - Beter begrip van de regels: Door het fluiten van wedstrijden zal het eigen begrip van de regel ook evolueren, omdat je dit vanuit een ander perspectief bekijkt dan enkel als speler. Dit kan je helpen in de ontwikkeling van je eigen spel

  - Verbeteren als speler: Door wedstrijden te bekijken vanuit het perspectief van umpire, kan je veel interessante/nieuwe zaken opmerken, die je ook weer zelf in je eigen spel kan toepassen (dit is uiteraard afhankelijk van welke wedstrijd je zal fluiten, van een U7-U8 wedstrijd zal je hopelijk niet te veel meer opsteken 😊).

  - Solidariteit binnen de club: voor één seizoenshelft in 2023 moeten we ongeveer 240 scheidsrechters voorzien. Als we hiervoor enkel kunnen putten uit een klein groepje mensen die zich daarvoor vrijwillig opgeven, zal het vrijwel onmogelijk zijn om alle matchen te voorzien van een scheidsrechter (zoals in het verleden meermaals gebeurde, vooral bij de lagere leeftijden). Ook zorgt een dergelijk druk programma voor deze mensen er dan voor dat ze soms zouden afhaken, omdat het wel erg veel van hen vergt. Als we dat dus verdelen onder alle spelers van de ploegen vanaf U14 (geloof het of niet, dat zijn er ook ongeveer 240!), is het veel realistischer om dat geregeld te krijgen.

  We willen in deze planning maximaal rekening houden met jullie beschikbaarheden. Daarom dat we in het begin van elke seizoenshelft de vraag stellen naar jullie beschikbaarheden. Als de planning volledig klaar is, sturen we deze dan uit en moet je slechts dat ene moment dat je moet fluiten vrijhouden. Wij houden bij de planning naast je aangeduide beschikbaarheden ook rekening met conflicten met je eigen wedstrijden als speler en coach. 

  Zodra de planning volledig is, wordt deze aan iedereen bezorgd zodat jullie kunnen kijken wanneer je moet fluiten. De scheidsrechters voor de thuismatchen worden door ons ook ingegeven in sportlink, waardoor je ze ook kan terugvinden in de hockey app, en ze dus ook in je eigen agenda/kalender kan synchroniseren, moest je dat makkelijk vinden.

  Als jullie bepaalde bezorgdheden of vragen zouden hebben hierdoor, kunnen jullie steeds contact opnemen met Toon Demuynck (toon.demuynck@gmail.com).