• Interview met Nine Beirinckx

 • Sommige van onze hockeyspelers hebben een echt gouden randje, zoals Nine Beirinckx. Zij nam deel aan het Be Goldproject van de Koninklijke Belgische Hockeybond (KBHB). Hockey was de eerste ploegsport binnen Be Gold, een succesvol ploegsportproject dat deel uitmaakt van de ontwikkeling van nationale jeugdteams op topsportniveau. Nine is een veelbelovende hockeyspeelster. Lees in ons interview waarom je zeker nog veel van haar zal horen in de toekomst.

  Vanwaar komt je passie voor hockey?

  Ik ben begonnen met hockeyen toen ik vijf jaar was. Een vriendin, die al hockeyde overtuigde me. Na de eerste training die ik met haar volgde, was ik zo enthousiast dat mijn ouders me ook direct inschreven.

  Was je meteen keeper?

  Nee, ik heb eerst een jaar enkel trainingen gedaan en dan een jaartje als speler meegespeeld. Toen ik als wisselkeeper aan de beurt kwam, wist ik meteen dat keepen meer iets voor mij was.

  Wat is Be Gold eigenlijk?

  Be Gold is een programma voor meerdere sporten dat jonge atleten de kans geeft om op hoog niveau hun sport te beoefenen, met als doel om voor België in de top acht op de Olympische Spelen te geraken, of in de top drie bij de Paralympische Spelen. Voor hockey is dit via het systeem waarbij de clubs een aantal spelers/keepers die dat jaar 13 of 14 worden naar selecties sturen voor het District-programma. Uit al die jongeren wordt er per district een team gevormd met twee keepers en 16 spelers. Met je eigen District-kleur train je wekelijks en de zes kleuren spelen dan tegen elkaar. Op het einde van dit seizoen wordt er vanuit de zes districten nog eens een selectie gemaakt. Deze vier keepers en ongeveer 40 spelers vormen dan de twee Be Gold U15G teams voor België. De instap naar het hele Be Gold-wereldje …

  Het is een geweldige ervaring om op hoog niveau te kunnen trainen
  en het gevoel te hebben dat je steeds meer kan groeien.
  – Nine Beirinckx

  Wat vond je van je Be Gold deelname?

  Geweldig! Het is een geweldige ervaring om op hoog niveau te kunnen trainen en het gevoel te hebben dat je steeds meer kan groeien. Je ontmoet er nieuwe mensen met dezelfde passie als jezelf en krijgt unieke kansen, zoals gaan kijken naar wedstrijden van de Red Lions en trainen in hun trainingscenter. Je komt er ook terecht in een hele warme groep mensen die je goed begeleiden, zowel mentaal als fysiek, want het is soms ook wel een uitdaging om te combineren met alle trainingen die ik ook in Mol doe en met mijn schoolwerk, maar het is alles zeker waard.

   

  Je ontmoet er nieuwe mensen met dezelfde passie als jezelf en krijgt unieke kansen
  zoals gaan kijken naar wedstrijden van de Red Lions en trainen in hun trainingscenter.

  – Nine Beirinckx

   

  Welk parcours heb je al afgelegd binnen Be Gold?

  Door corona was er voor mijn geboortejaar geen District-werking voor U13, dus ben ik meteen door de selecties gegaan voor het U14 team van District Black. In de zomer daarna ben ik geselecteerd voor het U15 programma van Be Gold. Sinds september 2022 ben ik wekelijks met de U15 beginnen trainen en afgelopen paasvakantie heb ik mijn eerste internationale toernooi gespeeld in Valkenswaard.

   

  Welke volgende stappen heb je in het vooruitzicht?

  De volgende selectie is aankomende zomer, voor het U16 programma. Als ik daar doorgeraakt ben, zou ik terug wekelijks beginnen trainen vanaf september. Momenteel zijn we nog met vier keepers, maar na de selectiemomenten van augustus, november, januari en maart blijven er eerst nog drie en dan nog twee keepers over. De drie geselecteerde keepers spelen opnieuw een paastoernooi in 2024, waarvan de locatie nog onbekend is. Twee van hen spelen ook in de zomer een toernooi, waarschijnlijk in Spanje. Zij gaan in principe ook samen met de geselecteerde speelsters door naar U18 en wie weet wel verder. Spannend!

  Genoeg kansen te grijpen zo te horen, maar past hockey binnen jouw toekomstplaatje?

  Hockey blijft sowieso in mijn toekomstplannen, maar dan wel als hobby. Ik ben ongelofelijk blij met de kansen die ik tot hiertoe al heb gekregen. Toch denk ik er momenteel niet echt aan om binnen het hockeywereldje een carrière na te jagen. Wat ik wel najaag, is zo lang mogelijk blijven spelen in mijn leven!